Recycle or not to recycle

vpro-prijsvechter-hong-kong

Statiegeld op kleine petflessen. De Tweede Kamer gaat er een onderzoek naar doen. Niet gewoon ja of nee besluiten, maar een onderzoek dat een jaar duurt.  Men moet er wat vinden en dus welkom bij de bureaucratie. Zou dat komen omdat het Plastic Heroes idee mislukt is? Even een korte uitleg van wat Plastic Heroes is. Het is een landelijke campagne  die burgers moet aanzetten om plastic afval te scheiden van normaal afval. Ze hebben zo’n oranje mannetje als logo. Een soort van superheld.Toen ik er van hoorde werd ik gelijk enthousiast. De gemeente Groningen blijkbaar niet want ik heb de bakken nooit in de stad gezien. Je kunt je dus afvragen of het Plastic Heroes concept wel goed is neergezet en uitgevoerd. Weet men dat het nog bestaat? Gaat het om afval scheiden, dan denk ik dat men best bereid is dat te doen. Als ik op zaterdag naar de lokale stort in Haren (prov. Groningen) ga, dan staan daar de Volvo’s keurig op een rij en de eigenaars leveren keurig netjes hun gescheiden afval in. Het kan dus wel en als er statiegeld op zit, dan zouden naar mijn mening meer  mensen hun flesjes inleveren in plaats van het op straat gooien.

Als je gisteren, 22 januari  naar het laatste deel van “De Prijsvechter” (VPRO ) heeft gekeken, had u kunnen zien dat deze flesjes al decennia lang een probleem zijn voor het millieu. Neem het strand van Hong Kong. De presentator ging er naar toe met een woordvoerder van de Plastic Free Seas Dana Winograd. Toen zij tegen de presentator zei dat er per jaar 8 miljoen ton plastic in de zee terecht komt, schrok deze oprecht. En dat is terecht. Het is ook schrikbarende veel, maar het wordt allemaal pas echt zichtbaar na een storm op bijvoorbeeld de Noordzee waar  het vrachtschip de Red Cedar op 4 januari  15 containers verliest. Op de Duitse wadden spoelen hierdoor duizenden plastic verrassingseieren aan. Een paar weken later vindt men op Texel, Vlieland en Terschelling allemaal Coca Cola etiketten op het strand. Gelukkig zijn deze door een groep vrijwilligers en strandjutters snel weer op geruimd. Gingen deze mensen ook maar de zee op om de troep daar uit te vissen, want waarschijnlijk drijven er nog wat etiketten rond. “Open Happiness” waarschijnlijk denkt het leven in de zee er anders over??.

Van de flesjes vinden we na een aantal jaar bijna niks meer terug, zo met het blote oog, als het in de zee ligt. Maar schijn bedriegt. Er drijft veel plastic rond, heel veel. Dat werd ook weer duidelijk in de aflevering van “De Prijsvechter”. Hier werd naar het onderzoek van de Ellen MacArthur Foundation (EMF) gerefereerd. In 2050 zou er meer plastic in de zee zijn dan dat er vis zwemt (in gewicht). Het maakt niet uit hoe vaak je dit hoort, het blijft ernstig. Gelukkig gaat bijvoorbeeld Unilever zich nu committeren dat het in 2020 100% gebruik maakt van reusable en gerecycled plastic voor hun verpakkingen, en dat al weer van plastic zijn.

(Photo: VPRO’s Prijsvechter uit de aflevering: Het Plastic Paradijs)

Share this on the socials Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedIn
Posted in Blog Tagged with: , , , , , , , , , , ,