Er wordt al meer dan twee weken over gesproken, de containerramp met de MSC Zoe die 277 containers tijdens een storm verloor. Hierdoor spoelde er van alles op de Waddeneilanden, waarvan Terschelling en Schiermonnikoog het zwaarst “getroffen” zijn. Er is in de dagen erna 1.2 miljoen kilo* aan troep van de stranden gehaald.

1.200.000 Kilo! Spullen die bedoeld zijn voor ons, de consument. Van velgen compleet met banden, generatoren, zeeppompjes en krukjes. Niet al de zooi was plastic, zoals u kunt lezen. Maar al deze troep staat wel voor de natuurramp die hierdoor is ontstaan. De gevolgen hiervan gaan we de komende jaren zien. Niet alleen in en op de stranden en het zeewater, maar ook in eigen voedsel. Het grootste gedeelte hiervan gaan wij alleen niet zien op de Nederlandse stranden (ik hoor u al denken: “mooi”) maar andere delen van de wereld wel. Dit zullen voornamelijk plekken zijn war weinig tot geen mensen wonen zoals bijvoorbeeld het arctisch gebied (gezien de stroming van de zeeën**) De kans dt er dan ook massaal menen kunnen helpen is dan erg klein. In tegenstelling tot de ramp op de wadden, waar mensen a-mas gingen helpen, sommigen maakten er een dagje uit van met het hele gezin. Allemaal namen zo ook iets mee ter herinnering van de schoonmaakactie. Het kurkje was een geliefd object. Het was goed. Om te zien dat zoveel mensen begaan zijn met de Wadden.

Ondank dat er veel troep aanspoelde waarvan een gedeelte geen plastic was, bestond het overgrote deel daar wel uit. Zelfs het rauwe plastic, nurdels zoals capt Charles Moore ze noemt, werden op de MSC Zoe vervoerd en zakken van dit spul spoelde aan en scheurde vervolgens open. Het strand van Schiermonnikoog ligt hier nu mee bezaaid. Eigenlijk zou je het strand met een heel grote zeef moeten schoonmaken wil je deze nurdels echt opruimen. Hoe het zou moeten in de zee? Ik sta open voor suggesties. Alleen gebeurd dit niet en worden ze als voedsel gezien door vogels, garnalen, zeesterren en andere zeedieren. Je voelt hem al aankomen, wij eten die vissen en mosselen, wij krijgen hiervan ook gedeelte binnen. Zo komen de nurdels in onze voedselketen naast dat ze een ecologisch ramp veroorzaken omdat ze chemicaliën lekken in de grond.

Iets wat de pers niet meeneemt in haar verhaal is waar deze ramp nu werkelijk voor staat is de wegwerp economie zoals deze gecreëerd is door onze maatschappij. Wij de consument zijn verantwoordelijk voor deze ramp, ondanks dat de containers van de boot gevallen zijn. Het is die wegwerp economie waar wij met zijn allen deel van uitmaken. Goedkope producten die, als ze kapot zijn, makkelijk vervangen kunnen worden. Want waarom zou iets laten maken? Helaas denken veel te veel mensen zo.

Als wij rampen zoals deze in de toekomst willen voorkomen dan moeten wij, mensen, onze mindset veranderen. Vaker dingen laten maken als zij stuk zijn, minder goedkope producten kopen die snel stuk gaan en dus vervangen moeten worden. We moeten wat meer hoogwaardige producten kopen in plaats van goedkope troep. Dat is waar het op neer komt. Minder troep kopen die wij eigenlijk helemaal niet nodig hebben.

Reders verliezen dagelijks containers op zee maar geen haan die er naar kraait juist omdat het midden op zee gebeurd. Waar de troep die maken veroorzaken een almaar groter.

 

nurdels Schiermonnikoog

Schiermonnikoog containerramp